Co uvařit a upéct na Velikonoce?
Na rozdíl od jiných svátků se Velikonoce slaví každý rok v jiný den, jen pondělí zůstává stejné. Na jaký den připadnou letos? A co dobrého můžete upéct nebo uvařit pro své blízké? Máme pro vás hned několik tipů, které nezklamou!
Velikonoce se každým rokem slaví v pondělí, avšak datum se různí, protože jde o jeden z mála pohyblivých svátků v roce. Víte, na jaký den připadají letos? Chcete si je udělat hezké, i přes aktuální situaci v České republice? V tom případě pro vás máme hned několik tipů na to, co dobrého si můžete na Velikonoce pro sebe a svoje blízké uvařit nebo upéct. Sladké, slané – zkrátka vše, co máte doma rádi.
Kdy jsou Velikonoce 2022?
Letošní Velikonoce připadají na 18. dubna 2022. Velikonoční neděle se tedy bude konat 17. dubna, školáci si tedy užijí velikonoční prázdniny od čtvrtka 14. dubna přes Velký pátek 15. dubna. Návrat k výuce děti čeká v úterý 19. dubna. Pokud dbáte zejména na pravoslavné Velikonoce, nikoliv na ty „klasické“, ty budou jako vždy opožděny. Termín pravoslavných Velikonoc připadá na 24.dubna.
Vypočítat termín Velikonoc si můžete i sami – je to však poměrně složité. Velikonoce jakožto svátek oslavující jaro a vzkříšení Ježíše Krista připadá podle klasického kalendáře na první neděli po prvním jarním úplňku. Tedy po úplňku, který je po 21. březnu. Jestliže je úplněk v neděli, slaví se Velikonoce následující neděli.
Co vařit na Velikonoce?
Velikonoční snídaně
O každých Velikonocích hrají prim vejce, která jsou symbolem zrození nového života a Velikonoc. I proto s nimi můžete začít už na snídani, kdy si můžete pro sebe a svou rodinu připravit výborná volská oka, případně míchaná vejce, vaječnou pomazánku. Chybu neuděláte, když si vejce hojně zasypete pažitkou, mladou cibulovou natí nebo řeřichou.
Velikonoční oběd
Z hlavních jídel se pak podávají například masové vývary, skopové v různých úpravách, ale třeba i hovězí pečeně. Velmi tradičním jídlem, které si můžete na Velikonoce připravit, je velikonoční nádivka, kterou můžete znát také pod názvy: hlavička, sekanice, sekanina či velikonoční snítek. A na tuto nádivku jsme si pro vás připravili recept.
Velikonoční nádivka, recept
Na velikonoční nádivku budete potřebovat:
200 ml mléka
7 rohlíků z předešlého dne
7 vajec (zvlášť žloutky a bílky)
40 gramů másla (část jde na vymazání formy)
400 g uzeného masa (vařeného, na kostičky)
2 hrsti kopřiv (nasekaných)
1 lžíce pažitky (nasekané)
1 lžíce petrželky (nasekané)
Půl lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup, jak připravit velikonoční nádivku:
Připravte si větší mísu a nasypte do ní na kousky nakrájené rohlíky. Zalijte je mlékem a počkejte, až nasáknou. Poté je zlehka vymačkejte a zbylé mléko vylijte.
Rohlíky promíchejte s vyšlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, petrželkou, kopřivami, pažitkou a práškem do pečiva. Vše dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Vyšlehejte sníh z bílků a opatrně vmíchejte do směsi.
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Zapékací mísu vymažte máslem.
Směs nalijte do zapékací mísy a pečte cca 30 minut. Nádivku můžete posypat petrželkou a doplnit o kyselou okurku.
Velikonoční recepty českých food bloggerů:
Zelená polévka na Zelený čtvrtek - Jana Florentýna Zatloukalová, Kuchařka pro dceru
Vykostěné kuře plněné nádivkou - Markéta Pavleye, Kitchenette
Australská jehněčí kýta glazovaná granátovým jablkem - Markéta a František Lorencovi, Neplecha na plechu
Králík z pytlíku - Veronika Šmehlíková, Menu od Koko
Vajíčková pomazánka s avokádem - Petr a Gábi, PG Foodies
Co upéct na Velikonoce?
Velikonoce bez beránka nebo mazance by nebyly tou správnou oslavou jara a všeho živého. Jde o dva recepty, které se v rodinách často dědí z generace na generaci, a proto není divu, že se můžete po úpravách těchto receptů setkat nejen s tradičními, ale také s odlehčenými či zjednodušenými verzemi těchto receptů. A my vám dnes ukážeme recept na velikonočního beránka a mazanec.
Recept na mazanec
Na mazanec budete potřebovat:
0,5 kg polohrubé mouky
Trochu hladké mouky na poprášení těsta
½ sáčku vanilkového cukru
¼ lžičky soli
Nastrouhaná kůra z bio citronu
100 gramů cukru
Špetka muškátového květu a mletého anýzu
1 čerstvé droždí (velikostně jeden balíček)
230 ml mléka
140 gramů rozpuštěného másla
3 žloutky
60 gramů loupaných krájených mandlí
25 gramů vlašských ořechů
50 gramů spařených rozinek
1 lžíce rumu
1 vejce na potření
Postup, jak připravit mazanec:
S přípravou mazance začněte večer předem – všechny suroviny nechte přes noc v kuchyni, aby měly ráno, až budete mazanec připravovat, pokojovou teplotu.
Připravte kvásek: z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic polohrubé mouky. Nechte jej v teple vzejít. Rozinky dejte do malé misky a zalijte je rumem, aby hezky nasákly. Mezitím si připravte mísu s prosátou moukou a cukrem, solí, vanilkovým cukrem, mletým kořením a citronovou kůrou.
Do suché směsi vlijte kvásek, přidejte také žloutky, rozinky, dvě třetiny mandlí a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto zpracujte nejprve vařečkou, později rukama.
Těsto poprašte moukou a dejte do čisté mísy, přikryjte a nechte dvě hodiny kynout. Během kynutí můžete těsto dvakrát promíchat vařečkou. Díky tomu se do těsta dostane vzduch a bude vláčnější.
Těsto naposledy zpracujte a vytvořte z něj bochánky, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě chvíli kynout. Troubu si předehřejte na 220 stupňů, na každém bochánku vytvořte kříž. Nakonec mazanec potřete vejcem a posypte zbytkem mandlí.
Cca 5 až 10 minut pečte mazanec zprudka, poté snižte teplotu na 150°C. Pečením při prudké teplotě se zatáhnou póry mazance na povrchu, dopékáním na nižší teplotu se pak mazanec dopeče bez toho, aby se spálil. Ke konci snižte teplotu klidně na 100°C a dopečte. Mazanec můžete přikrýt klidně alobalem nebo mastným pečicím papírem, aby se mazanec nepřipálil.
Upečený mazanec potřete tukem a nechte vychladnout.
Velikonoční beránek
Na velikonočního beránka budete potřebovat:
300 g polohrubé mouky
5 vajec (oddělte žloutky od bílků)
2 celá vejce
230 g cukru
1 pytlík vanilkového cukru
Nastrouhanou kůru z bio citronu a trochu šťávy z něj
2 rozinky na oči
Máslo na vymazání formy
Moučkový cukr a čokoláda na polevu
Postup, jak připravit velikonočního beránka:
Jako první si předehřejte troubu na 200°C. Formu vymazejte máslem a vysypte trochou mouky. Dvě vejce si ušlehejte spolu se žlutky, poté zašlehejte také cukr a vanilkový cukr. Přidejte mouku a citronovou šťávu s kůrou.
V další míse si vyšlehejte tuhý sníh z bílků a následně vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a přiklopte druhou částí formy. Pečte cca půl hodiny do doby, než bude beránek hezky zlatý.
Formu vyjměte z trouby, nechte vychladnout a poté beránka opatrně vyklopte. Do místa očí vložte rozinky, beránka můžete ozdobit také moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou.
Tip! Formu na velikonočního beránka můžete pořídit i přes cashback - službu, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět. Cashbacky na velikonoční formy teď najdete v eshopech jako:
* 4home.cz - 4 % z nákupu zpět
* Astoreo.cz - 8 % z nákupu zpět
* Decodoma.cz - až 5 % z nákupu zpět
Z velikonoční trouby českých food bloggerů:
Mrkvová bábovka s citrónovou polevou - Martina Hladjuk, Mama Chef
Rosinboller: norské kardamomové pečivo s rozinkami - Karolína Four
Velikonoční jidáše - Jana Florentýna Zatloukalová, Kuchařka pro dceru
Embosované velikonoční sušenky - Markéta Pavleye, Kitchenette
Boží milosti - Markéta a František Lorencovi, Neplecha na plechu
Tip! Chcete jedlými dekoracemi zaujmout stejně jako food bloggeři? Cukrářské dekorace všech tvarů a druhů najdete na webu Hospodynkam.cz.
Velikonoce jsou svátkem, který slaví spousta z nás. Koledníci, sladkosti, malovaná vejce, ale i pomlázka patří k tradičním symbolům, bez nich by tento svátek nebyl tak jedinečný. Ačkoliv budeme letos kvůli koronavirové situaci limitováni a nebudeme moct chodit za svými přáteli jako jiné roky, můžete si udělat hezké Velikonoce i doma, v rodinném kruhu.