porovnej24 logo
test

Jak se naučit lyžovat? Super tipy pro děti i dospělé!

30. 12. 2022 | Aktualizováno: 16. 1. 2023
|
Délka čtení: 8 min.

Všichni kolem vás tráví báječné zimní dovolené, ale vy jste na lyžích nikdy nestáli? Uvažujete, že by bylo fajn umět lyžovat, ale nemáte výbavu? Nevadí. Poradíme vám, jak se naučit lyžovat klidně i v dospělosti. Důležitý je jen ten první krok – začít.

V dnešní době už vlastně nic není překážkou. Výbava se dá pořídit levně na internetu nebo půjčit v půjčovně. Otázku, jak se naučit lyžovat, vyřeší dobrý instruktor. Existují nejen lyžařské školy pro děti, ale ve většině z nich mají také program pro dospělé. Není důvod stydět se. Právě naopak, sebrat se vystoupit z vlastní komfortní zóny, to chce opravdu kuráž.

Zásadní je výběr střediska

Rozhodně hned neplánujte výlet na svahy Alp nebo jiné velké kopce. Chce to středisko, kde je dobrá sjezdovka pro začátečníky a lyžařská škola, která bere dospělé. Pak už je to hračka. Lyžování totiž opravdu není vůbec nic složitého.

Jaké lyže a lyžařskou výbavu?

Tak pokud jste opravdu neznalí a nemáte vedle sebe nikoho zkušeného, komu byste se s plánem chtěli svěřit, vsaďte na půjčovnu pod svahem. Ale zavolejte tam dopředu. Řekněte jim na rovinu, že jste začátečních a nechte si poradit. Obecně jsou ideální pro začátečníky carvingové lyže. Délka by měla být asi o 10 – 20 cm méně než je vaše výška. Podmínkou jsou dobře padnoucí lyžařské boty. Hodit se může i praktický seznam věcí, co je dobré si vzít na hory.

Tip!

Tip! Drahé ubytování na horách si můžete rezervovat dopředu přes Booking.com. Získáte navíc i příjemný cashback 4 %.

Jak se naučit lyžovat? Lyžařská škola pro dospělé.

Většina lyžařských škol má program i pro dospělé, který řeší otázku, jak se naučit lyžovat i ve vyšším věku. Pokud chcete získat zajímavou cenu, poohlédněte se po ubytování, které má vlastní nebo spřízněnou školu lyžování. Často mají zajímavé slevy. A nezapomeňte, že po pár hodinách budete potřebovat také místní skipass. Buďte ale připravení na to, že zatímco děti se naučí lyžovat rychle, vám to může chvilku trvat. Důvodem je jiná stabilita, větší strach i pocit studu.

Tipy, jak naučit lyžovat - děti

Pokud jste sám zdatný lyžař, můžete se do výuky lyžování u vlastního potomka směle pustit. Nicméně není to podmínkou. Často je lepší, i pro zachování klidu v rodině, když se o výuku postará někdo tzv. zvenčí. Ideálně když je to zkušený instruktor. I tak ale pro vás máme pár tipů, jak naučit lyžovat vaše děti:

  • Nespěchejte, tříleté dítko ještě nemusí umět lyžovat. I když někteří si to hned zamilují.

  • Možná vás to překvapí, ale design lyží a výbavy může být klíčový. Pokud se totiž dětem nebude líbit, mohou výuku bojkotovat. Samozřejmostí je ale správná délka lyží.

  • Výuka doma tzv. nasuchu pomůže s prvním seznámením s nezvyklými botami a lyžemi.

  • Hrajte si. I tady platí, že škola hrou má větší úspěch, než zbytečný dril.

  • Myslete na bezpečí dětí i sebe. Učíme tedy v dětských lyžařských parcích, na mírném kopci mimo hlavní provoz sjezdovky.

Nyní již víte, jak se naučit lyžovat. S sebou na hory si ale můžete také vzít koloběžku s lyžemi, která vás zachrání v případě, že se výuka nepovede a lyže na kočárek, jestli máte doma zbrusu nový přírůstek do rodiny.

Tip!

Tip! Výbavu na lyže pro děti i dospělé nakupujte chytře. Nejlepší nákupy jsou online a s cashbackem - službou, která vám za každý nákup vrátí část peněz zpět:

* Alpine Pro – cashback 6 %
* Husky – cashback až 10 %
* Lyže Radotín – cashback 2 %

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.

  • test
    27. března 2023|
    Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

  • test
    20. března 2023|
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    23. února 2023|
    Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

    Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.