porovnej24 logo

Získat půjčku v insolvenci? Téměř nemožné a hodně riskantní

18. 4. 2024
|
Délka čtení: 7 min.

Půjčku v insolvenci vám pravděpodobně nikdo nedá, ale když přece jen ano, bude se jednat o nabídku na hraně zákona. Dalším zadlužením navíc riskujete zrušení insolvence.

Oficiální cestou půjčku v insolvenci nemůžete získat

Při žádosti o půjčku si vás banky musí zkontrolovat v registrech dlužníků a tam najdou i zápis o vašem insolvenčním řízení. V žádném případě vám tak půjčku nemůžou schválit, protože by postupovaly protizákonně. Nemůžete získat ani nebankovní půjčku v insolvenci, protože i nebankovní společnosti musí následovat pravidla ČNB a žadatele o půjčku prověřit v registrech.

Ani kdyby se vám půjčku podařilo získat nějakým jiným způsobem, jakmile přistane na vašem účtu, insolvenční správce ji zabaví. Veškeré příjmy nad nezabavitelné minimum se totiž používají na oddlužení. Nemůžete si tedy ani přivydělat nebo jiným způsobem navýšit své reálné příjmy – samozřejmě ale tak rychleji umoříte svůj dluh.

Pozor na půjčky od soukromníků

Jak je tedy možné, že se v různých inzerátech objevují nabídky na jisté půjčky v insolvenci? Poskytují je soukromé osoby a peníze vyplácí v hotovosti, aby na ně insolvenční správce nepřišel. Takovou půjčkou si ale koledujete o pořádný malér.

Veškeré mimořádné příjmy byste měli hlásit a pravděpodobně vám budou zabaveny. Navíc pokud vám během insolvence vzniknou nové dluhy a nebudete je schopni splácet, je to důvodem pro zrušení oddlužení. Tím se dostanete zpět pod nátlak věřitelů a v konkursu bude rozprodán váš majetek.

Můžu si v insolvenci půjčit od kamaráda?

V zásadě ano, ale nesmíte mu zatajit, že jste v insolvenčním řízení. A opět platí, že se nesmíte dostat do prodlení se splácením a mimořádný příjem musíte hlásit insolvenčnímu správci, který ho může zabavit. Ani půjčka od kamaráda tedy v průběhu insolvence není dobré řešení.

Kdy je možné si po vyhlášení osobního bankrotu znovu půjčit?

Záznam v insolvenčním rejstříku se vymaže po 5 letech od skončení insolvence. Pak si můžete požádat o půjčku u banky nebo nebankovní společnosti. To ale neznamená, že bez insolvence vám ji automaticky schválí. Samozřejmě i poté si budou prověřovat vaši schopnost splácet, tedy především výši vašich příjmů a výdajů.

Pokud ani po ukončení insolvence na běžnou půjčku nedosáhnete, možná vás zaujme nabídka různých mikropůjček – najdete je také pod názvem půjčka před výplatou, rychlá online půjčka nebo SMS půjčka. Získáte pár tisíc korun se splatností 1 měsíc, ale za velmi nevýhodných podmínek. Úrokové sazby bývají extrémně vysoké, někdy musíte za 1 měsíc vrátit i dvakrát tolik.

Proto si opravdu dobře rozmyslete, jestli si takovou půjčku sjednat. Snadno můžete opět spadnout do dluhů a vrátit se do kolotoče exekucí. Pokud vám nepůjčí peníze vaše banka, která má nejlepší přehled o vašich příjmech, nejspíš nebude půjčka nejlepší nápad.

Srovnejte si půjčky od bank i nebankovních společností

Získejte přehled o tom, jaké půjčky se na trhu nabízí. Využijte online srovnání a porovnejte si úrokové sazby a další podmínky půjček. Zajímejte se zejména o RPSN, které udává celkové procentuální roční náklady na půjčku, a tak vám snadno umožní porovnat, jaký úvěr je nejvýhodnější.

Kde vzít peníze na dluhy, když jste v insolvenci?

Při insolvenci prakticky nelze navýšit vaše reálné příjmy, a tak můžete dělat změny pouze na výdajové stránce. Pečlivě si zaznamenávejte veškeré platby a hledejte, kde byste ještě mohli ušetřit.

Pokud nemáte dostatek peněz na základní potřeby, existuje spoustu charitativních organizací, které vám dokážou poskytnout zdarma třeba oblečení. Na sociálních sítích najdete skupiny, kde lidé darují věci – od vybavení domácnosti a spotřebiče, přes oblečení a kosmetiku, až po hračky nebo jízdní kola pro děti.

O pomoc a radu můžete požádat také v organizacích, které se zabývají dluhovým poradenstvím – například Dluhové poradny Člověka v tísni nebo Diakonie.

Insolvence v roce 2024

  • V průběhu roku 2024 by mělo dojít k novele insolvenčního zákona.

  • Letos se snížil základ pro výpočet nezabavitelného minima, tudíž na oddlužení dosáhne více lidí s nižšími příjmy.

  • V roce 2023 bylo v ČR vyhlášeno 12 868 osobních bankrotů, což je nejméně za posledních 12 let.

  • Nejvíce osob vstoupilo do insolvence v Moravskoslezském (2 028) a Ústeckém kraji (1 700), kde je zároveň nejvyšší počet bankrotů na 10 tisíc obyvatel – 21 oproti 12 v republikovém průměru.

  • Nejméně osob v insolvenci v přepočtu na 10 tisíc obyvatel je v Praze a na Vysočině.

Statistika osobních bankrotů v ČR
20192020202120222023

Osobní bankroty

18 514

17 378

15 472

13 234

12 868


Zdroj: CRIF – Czech Credit Bureau

Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. listopadu 2023|
    Předschválená půjčka – co to znamená?

    Předschválená půjčka: Co znamená a jak funguje? Zjistěte, jak získat předschválenou půjčku a jak může tato možnost ovlivnit vaše finanční plány. Naše informace vám pomohou lépe pochopit proces předschvalování úvěru a jeho potenciální výhody pro vaše osobní finance.

  • test
    06. listopadu 2023|
    Někdo si na mě vzal půjčku. Co mám dělat?

    Někdo si na mě vzal půjčku. Věta, která pravděpodobně děsí takřka každého z nás. Bohužel totiž není situace, kdy si na vaše jméno někdo vezme půjčku a vám se následně kupí dluhy, něčím zcela výjimečným. Jak se chránit před tím, aby si na vás někdo vzal půjčku a jak postupovat, pokud k tomu přece jen dojde? 

  • test
    20. března 2023|
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    06. prosince 2022|
    Tipy na vánoční dárky 2024: 14 nápadů, kterými nadchnete své blízké

    Možná vás při shánění vánočních dárků napadlo, že by mohl existovat univerzální seznam nápadů, kterými zaručeně nešlápnete vedle a zároveň se vejdete do vámi preferované cenové kategorie. Dobrou zprávou je, že takový seznam existuje a vytvořili jsme ho pro vás vy. Jaké tipy na vánoční dárky 2024 se stanou hitem pod letošními vánočními stromky tedy už za okamžik zjistíte.

  • 31. října 2022|
    Dárky k Vánocům pro muže: 15 zaručených tipů, co nezklamou

    Krásnou součástí Vánoc je, že můžeme obdarovat své blízké a udělat jim radost. Připravili jsme pro vás inspiraci na dárky k Vánocům pro muže, kterými jistě potěšíte všechny pány ve svém okolí, ať už se bude jednat o kohokoliv.

  • test
    28. října 2022|
    15 tipů na luxusní dárky pro miminka, kterými nepohrdne ani ta největší celebrita

    Existuje řada příležitostí, kdy pořídit luxusní dárky pro miminka. Ať už je tou událostí samotné narození miminka nebo třeba blížící se Vánoce. Chcete i vy miminko obdarovat dárkem, který je luxusní? Pak jste tu správně.

  • test
    26. října 2022|
    15 x luxusní vánoční dárky pro muže

    Pustili jste se do nákupu vánočních dárků a hledáte inspiraci na dárky pro muže, kteří mají rádi hezké a luxusní věci? Pak jste se právě pustili do čtení toho správného článku, představíme vám totiž luxusní vánoční dárky pro muže.

  • 21. října 2022|
    Co koupit mamce k Vánocům? Super tipy, které ji neskutečně potěší!

    Vánoce se nezadržitelně blíží a s nimi i čas, který je spojený se slavnostními okamžiky s rodinou a také s rozdáváním dárků. Možná i vy právě teď uvažujete nad tím, co koupit mamce k Vánocům, abyste ji sváteční čas ještě zpříjemnili.

  • Ukazování grafu financí
    17. října 2022|
    Krátkodobá půjčka: Která je ta nejvýhodnější? Podívejte se na velké srovnání!

    Představte si následující situaci. Porouchalo se vám auto, které denně potřebujete k ježdění do práce. Peníze na opravu vám ale na účtu chybí. Jak tuto nepříjemnost vyřešit co nejdříve? Trn z paty vám pomůže vytáhnout krátkodobá půjčka.