porovnej24 logo
test

Nejlepší podílové fondy 2024

19. 8. 2022 | Aktualizováno: 22. 8. 2022
|
Délka čtení: 14 min.

Z posledních průzkumů vyplynulo, že Češi mají aktuálně v podílových fondech nainvestováno 701 miliard korun. Uvažujete o této formě investice i vy? Objevte s námi ty nejlepší podílové fondy pro rok 2022.

Věděli jste, že v současné době investuje již polovina Čechů? Historicky rekordní sumu mají k roku 2022 Češi právě v podílových fondech. Pojďte se s námi podívat na to, co to podílové fondy jsou, jaká jsou jejich hlavní výhody i jaká rizika jsou s podílovými fondy spojena a také jaké jsou druhy podílových fondů.

V závěru našeho článku vám představíme i nejlepší podílové fondy pro letošní rok. Pokud tedy chcete začít investovat do podílových fondů, tento článek je tím pravým pro vás.

podílové fondy jako investice

Co jsou to podílové fondy?

Podílové fondy jsou oblíbeným investičním nástrojem, který se využívá ke kolektivnímu investování. Podílové fondy, které je možné vnímat jako soubor majetku, zakládají a spravují investiční společnosti. Základní jednotkou podílových fondů jsou podílové listy a investoři, kteří jsou držiteli podílových listů, se nazývají podílníky fondu.

Podílové fondy fungují tak, že investiční společnosti finanční prostředky od podílníků fondu investují na finančních trzích na základě předem určené strategie tak, aby došlo ke zhodnocení investice.

investice

Jaké jsou výhody podílových fondů?

Nespornou výhodou podílových fondů je skutečnost, že investorům umožňují investovat už od velmi nízkých částek a jsou spojeny se skvělou diverzifikací, vzhledem k tomu, že běžně investují do desítek až stovek titulů. Jsou spojeny také s možností vyšších výnosů, než které nabízí například některé spořicí účty. Výhodou je i vysoká likvidita, tedy rychlý přístup k penězům, které můžete mít zpravidla k dispozici do jednoho týdne.

investice a spoření

Nevýhody spojené s podílovými fondy

Jako největší nevýhodu většina investorů vnímá poplatky spojené se správou fondu, které jsou však dle odborníků úměrné a obvykle nepřesahují 1 % z objemu investic ročně. Za nevýhodu je možné považovat i to, že může dojít k poklesu investice, budoucí výnos je totiž sice pravděpodobný, ale není jistý.

online srovnání

Pro koho je investice do podílových fondů vhodná?

Podle odborníků jsou podílové fondy vhodné nejen pro drobné investory a začínající investory, ale také pro velmi zkušené investory, kteří nemají čas nebo zájem denně sledovat trhy. Jsou ideální volbou zejména pro investory, kteří uvažují o střednědobých až dlouhodobých investicích.

přehled investic - pohyb na trhu

Jaké existují druhy podílových fondů?

Podílové fondy je možné podle rizikovosti dělit na konzervativní, vyvážené (balancované) a dynamické (progresivní). Konzervativní podílové fondy jsou spojeny s nižším zhodnocením, ale zároveň s nízkým rizikem.

Vyvážené fondy se pojí se středním zhodnocením i rizikem a dynamické podílové fondy jsou příslibem potenciálně vysokého zhodnocení, ale zároveň vysokého rizika poklesu. Podle směřování investice podílové fondy dělíme na dluhopisové, akciové, nemovitostní a smíšené (mix různých produktů).

online investice

Výnosy podílových fondů

V případě, že fondy hospodaří úspěšně, zhodnocují jmění, čímž roste cena podílových listů. Výnos pro investora představuje rozdíl mezi nákupní cenou podílových listů a jejich odkupní cenou. Ve většině případů není výnos vyplácený průběžně, ale až ve chvíli, kdy investor prodá podílové listy zpět investiční společnosti.

podílové fondy

Nejlepší podílové fondy pro rok 2024

Na českém trhu existuje široký výběr fondů, které se od sebe liší jak investičním zaměřením, tak i rizikem a očekávaným výnosem. Investování do podílových fondů je velmi jednoduché, stačí kontaktovat investiční společnost, která fond spravuje.

Jaké jsou nejlepší podílové fondy na trhu? Níže jsme si pro vás připravili přehledné tabulky několika podílových fondů s výnosem od založení fondu i výnosem v roce 2021 a fondy rozdělili na konzervativní, vyvážené a dynamické.

1.) Konzervativní podílové fondy

Investiční společnostNázev fonduVýnos pro rok 2021Výnos od založení fondu

ČSOB Pojišťovna

ČSOB konzervativní fond

- 4,23 %

5,07 %

Česká spořitelna

ČS konzervativní fond

-4,16 %

4,45 %

Generali Česká pojišťovna

Generali spořící fond

-3,50 %

6,8 %

Allianz

Allianz konzervativní fond

-1,70 %

5 %

Komerční banka

KB konzervativní fond

-2,57 %

0,96 %

Uniqa

Uniqa konzervativní fond

-2,58 %

2,74 %

2.) Vyvážené podílové fondy

Investiční společnostNázev fonduVýnos pro rok 2021Výnos od založení fondu

ČSOB Pojišťovna

ČSOB vyvážený fond

7,62 %

21,96 %

Česká spořitelna

ČS vyvážený fond

4,62 %

21,71 %

Generali Česká pojišťovna

Generali vyvážený fond

5,49 %

20,89 %

Allianz

Allianz vyvážený fond

2,12 %

16 %

Komerční banka

KB vyvážený fond

3,67 %

11,74 %

Uniqa

Uniqa dluhopisový fond

-3,10 %

3,51 %

3.) Dynamické podílové fondy

Investiční společnostNázev fonduVýnos pro rok 2021Výnos od založení fondu

ČSOB Pojišťovna

ČSOB dynamický fond

22,40 %

76,2 %

Česká spořitelna

ČS dynamický fond

12,99 %

37,54 %

Generali Česká pojišťovna

Generali dynamický fond

13,07 %

26,63 %

Allianz

Allianz dynamický fond

10,68 %

26 %

Komerční banka

KB akciový dynamický fond

12,91 %

18,9 %

Nyní už víte, jaké jsou nejlepší podílové fondy na základě výnosu z loňského roku a také jaké jsou výhody a rizika podílových fondů. Pokud se tedy rozhodnete pro tuto formu investice, přejeme vám ty nejvyšší možné výnosy.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • test
    08. ledna 2024|
    Co dělat v Praze v zimě? Top 12 aktivit, které nesmíte vynechat!

    Než se do hlavního města vypravíte, chcete mít předem jasno, co podniknete. Potřebujete plán na ideální počasí i na horší chvíle. Podívejte se, co dělat v Praze v zimě a nepřekvapí vás ani sněhová nadílka nebo déšť.

  • test
    02. listopadu 2023|
    Kdy jsou dušičky? Jak se slaví u nás a ve světě?

    Dušičky jsou bezesporu jedním z nejvýznamnějších a nejpopulárnějších svátků u nás. Památku všech zemřelých dodržuje okolo 80 % lidí v České republice, rozhodně ale není jediným oblíbeným svátkem v tomto období. Víte, kdy jsou Dušičky, svátek Všech Svatých nebo Halloween? Uděláme vám v tom jasno.

  • test
    01. listopadu 2023|
    Jaká je průměrná spotřeba vody na osobu? Jsou rozdíly mezi mužem, ženou a dítětem?

    Možná vás při večerní koupeli napadla otázka, kolik vás takový odpočinek v napuštěné vaně stojí. Zjistěte, jaká je spotřeba vody na osobu v České republice. K tomu si zkuste dohledat svá vyúčtování a srovnejte je s celorepublikovým průměrem.

  • test
    21. srpna 2023|
    5G vs 4G: Jaký je skutečný rozdíl a jaký tarif si vybrat?

    Z horního řádku mobilního telefonu na nás svítí různé ikony a notifikace z aplikací. Stejně tak mezi nimi najdeme jméno mobilního operátora i mobilní připojení. Málokdo se o tyto ikony stará a ví, co znamenají. Podívejme se dnes na sítě včetně srovnání 5G vs 4G.

  • test
    31. května 2023|
    Světový den bez tabáku: Co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit?

    Kouření je jednou z největších hrozeb pro lidské zdraví. Každý rok zabije více než 8 milionů lidí po celém světě. Ale co se stane s vaším tělem, když přestanete kouřit? V tomto článku se dozvíte, jak kouření ovlivňuje vaše tělo, jaké jsou výhody, když přestanete kouřit, jak překonat závislost na nikotinu a jak oslavit Světový den bez tabáku. Nechte se inspirovat k beztabákovému životu!

  • test
    24. května 2023|
    Kdo má nárok na uplatnění úroků z hypotéky?

    Úvěry, hypotéka. Položky, které na výpisech z účtu nemá rád téměř nikdo. V jednom směru nám život usnadňují, na druhou stranu představují obvykle dlouhodobý závazek. Přitom v obou případech jde dopady těchto výdajových položek zmírnit. Jde o uplatnění úroků z hypotéky a úvěru v daňovém přiznání.

  • test
    03. dubna 2023|
    Pojistka na blbost: Jak funguje a co dělat při škodní události?

    Na procházce polní cestou si házíte s dětmi míčem a nedíváte se kolem. Projíždí cyklista. Zásah. Zlomená noha. V obchodě se s taškou přes rameno otočíte. Váza letí k zemi. Při vaření zapomenete na sporáku utěrku. Hoří. Nehody, které pokryje pojistka na blbost.

  • test
    27. března 2023|
    Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

    Možná to znáte z vlastní zkušenosti, že jednou za čas vám přijde dopis od vaší pojišťovny, který obsahuje návrh na indexaci pojištění majetku, tzn. zvýšení ceny pojistného a také pojistných částek vaší nemovitosti. Tisíce lidí tento dopis otráveně vyhodí do koše. Proč by se měly smlouvy o pojištění majetku pravidelně aktualizovat?

  • test
    20. března 2023|
    Podnikatelská půjčka pro začínající OSVČ i start-upy s potenciálem

    V hlavě máte skvělý nápad. K jeho realizaci vám chybí peníze. Nejste si jisti, jaké máte možnosti a kde peníze získat. Začátek podnikání je vždy spojený s nejistotou a mnoha otázkami. V dnešním článku se podíváme, jak funguje podnikatelská půjčka. 

  • test
    23. února 2023|
    Pozor na podvodné emaily! Jak se chránit před phishingem?

    Technicky zdatní hackeři mohou posílat podvodné emaily z jakéhokoli místa na světě a používat cizí adresy k získání důvěryhodnosti. Takové zprávy mohou být velmi přesvědčivé a těžko odhalitelné.